Eksperten Kristian Brandt Deler Sine Tre Bedste Tips Til Vintageshopping

Aldrig har det været mere aktuelt at shoppe vintage, end det er nu. Og det er der mange gode grunde til. Vi har rådført os med eksperten Kristian Brandt, som har bygget sin signaturstil op omkring unikke vintagefund, som han på inspirerende vis styler med items fra aktuelle brands og kollektioner. Læs med og bliv inspireret, når Mr. Brandt deler sine bedste historier og tips til vintageshopping og -styling. 

Interview: Alexander Gram 
Billeder: Jon Mørck og Kristian Brandts egne. 

Jakken i dette look er vintage.
Slips og skjorte fra AN IVY samt bukser fra Amfeast. 

V intage har for længst manifesteret sig som en allestedsnærværende og permanent tendens i modebilledet. Aldrig er der blevet snakket om og købt så meget vintagetøj, som der gør lige nu. Og med rette. For ikke nok med at gode vintagefund er en bæredygtig måde at forny garderoben på, så er der også rig mulighed for at finde flotte og unikke items (også fra luksusbrands) til gode priser, der nemt kan inkorporeres i din eksisterende garderobe.

Jeg fik selv en enorm lyst til at gå på vintagejagt forleden, da jeg genså filmen 'American Gigolo' og efterfølgende skrev en artikel om filmens stil her på 'The Ivy Post', hvor jeg satte fokus på de mange suits fra Armani, som dengang i 80'erne revolutionerede herremoden. Og jeg har da også gjort en række gode køb i vintagebutikker rundt omkring i verden gennem tiden, som nu er favoritter i min garderobe – især jakker og bukser, hvor en ikonisk trenchcoat fra en 70'er-kollektion fra Burberry står som det bedste køb. 

Samtidig er der også én særlig person, som har formået at inspirere mig gennem en årrække med hans unikke evne til at inkorporere vintagefund i garderoben, nemlig Mr. Kristian Brandt. I 2018 kårede Euroman ham fuldt fortjent som en af Danmarks bedst klædte mænd og hyldede den vintagestil, som har været hans signatur længe, hvor især militærskjorter og -jakker fra 50'erne og 60'erne, samt højtaljede bukser fra samme årtier er nøgleelementerne. 

Vi har sat vintageeksperten, Kristian Brandt, i stævne for at høre mere om hans særlige forhold til vintagetøj, hans bedste køb gennem tiden, og for at få de tre bedste tips til vintageshopping, så du er godt klædt på, når du skal på vintagejagt, når verden igen åbner op. 

Jakken er vintage. 

Hvordan begyndte din kærlighed for vintagetøj?

Det var egentlig helt tilfældigt. Jeg sad og scrollede i min Explore Feed på Instagram, og så dukkede den her gut op, Nathaniel Asseraf. På daværende tidspunkt arbejdede han i Ralph Laurens Flag Ship Store i Paris, men arbejder nu i den familieejede Vintage Butik Broadway & Sons som ligger i hjertet af Gøteborg, Sverige. Igennem ham, hans lillebror, Noam, og ikke mindst deres fysiske butik samt Instagram profil, blev jeg helt betaget af et, på mange måder, skjult univers.

Cap, taske og skjorte er vintage i dette look.
Pocket Square fra AN IVY

Hvad kan vintagetøj, som nyt tøj ikke kan? 

Først og fremmest, så synes jeg, at det kan opgradere din garderobe. Det kan lyde paradoksalt, når det er tøj, som er blevet brugt før. Det er dog ikke den hele sandhed, for der er stor forskel på genbrug og så vintage. Mange gange er det vintagetøj, som findes i dag (hvis du handler hos folk som har dedikeret deres liv til vintage tøj) faktisk aldrig blevet brugt af den ene eller anden årsag. Det kan f.eks. være army skjorter, som er fundet i en container gemt væk på et kæmpe lager i Italien. Udover dette, så får du ofte items som ingen andre har, da vintagetøj tit har små ændringer i syninger, længde m.m. Og det elsker jeg.

At kunne inspirere gennem ens egen personlige stil, hvor det mere handler om sammensætning, end at alle kan gå ud og købe de bukser, du har på. Så finder du i stedet noget tilsvarende og kreerer din egen stil.

Hvis du skal pege på dit bedste vintagekøb nogensinde, hvad er det så? 

Det er virkelig et svært spørgsmål, for jeg har virkelig gjort mig mange gode køb gennem tiden. Det bliver nok et valg mellem min Wep army jakke og så et par grå, højtaljede dress pants fra Broadway & Sons. 

Jakken blev brugt i det amerikanske flyvevåben. Den er fra 1960’erne og er cropped i taljen, så den passer perfekt til min kærlighed for højtaljede bukser og dress pants. Bukserne er et par grå dress pants som hang i et hjørne i Broadway & Sons’ fysiske butik. Jeg tror jeg gav 250 danske kroner for dem, og de var i perfekt stand (Nathaniel var lidt træt af, at jeg fandt dem først). Udover dette, så kan de smides i vaskemaskinen på 30 grader, og de kommer ud med buksefolderne intakte. Ret så imponerende. Jeg får så mange henvendelser på begge dele.

Og så er der naturligvis også mit vintage Rolex fra 1978. 

Bukserne er vintage i begge looks. 

Hvad skal man især kigge efter, når man er på udkig efter vintage?

Som så meget andet tøj, så synes jeg, det er vigtigt, at det er noget, du kan bruge i mange år frem. Noget der er tidløst og som du ikke bliver træt af efter en måned. Samtidig er det vigtigt, at kvaliteten er i orden. Du kan snildt finde noget tøj der ikke er særlig pænt eller forvasket, men tricket ved at shoppe vintage er, at finde noget som er i god stand, og som hverken taber værdi eller evt. stiger i værdi. F.eks. min Wep jakke, jeg talte om tidligere. Den ville jeg (såfremt jeg passer godt på den) kunne få det samme for, hvis jeg solgte den. Jeg har endda fået bud fra vintage elskere, som er noget højere end hvad jeg gav for den i sin tid.

Hvor er de bedste steder at shoppe vintage? 

Det ville være meget mærkeligt, hvis ikke jeg sagde Broadway & Sons. Men Prag Copenhagen som både ligger i Aarhus og København har virkelig også et fint udvalg. Jeg fandt på et tidspunkt de flotteste triple pleated dress pants i Prag CPH. Der skulle ikke gøres noget ved dem overhovedet, og de var i vanvittig god stand – og aldrig brugt. Jeg gav 200 kr. for dem, og første gang jeg smed dem på Instagram fik jeg et hav af henvendelser – og det er jo igen charmen ved at shoppe vintage eller second hand. One pair only. 

Jakken i dette look er vintage.
Slips og skjorte fra AN IVY samt bukser fra Amfeast. 

Hvis du skal give tre gode og essentielle råd, når man skal ud og shoppe vintage, hvad er det så?

1. Det ene råd har jeg jo næsten givet. Invester i noget, som du bliver glad for i mange år og som heller ikke taber værdi, hvis du nu en dag skulle få lyst til at sælge videre.

2. Mit andet råd er at investere i et par rigtig gode højtaljede bukser eller løsere, casual jakkesæt, som bl.a. er nogle af de førende trends, vi kommer til at se her i SS20. Referencer til 40’er, 50’er samt 60’erne er virkelig ved at vinde indpas igen i modebilledet. Og det er fantastisk, for de tiders modetendenser er bare så vanvittig stilrene.

3. Mit sidste råd er, at man skal eksperimentere og skabe sin egen stil. Hvad end det er det mere formelle, casual eller forretningsorienterede look. Du kan sagtens skabe alle udtryk med vintagetøj. Det handler igen om sammensætningen. Jeg sammensætter stort set alle looks ud fra et stykke vintagetøj, og så arbejder jeg rundt om det. Det giver et ret så personligt udtryk uden evt. at skulle gå på kompromis med den stil du nu skal have på til en given situation.

Læs også: Gram Guider: 3 stilfulde film, du skal se og lade dig inspirere af 

Relevante produkter