Sergei Sviatchenko fejrer 10-års jubilæum med Close Up And Private

Igennem et årti har Sergei Svitatchenko sat et bemærkelsesværdigt præg på det danske og internationale modelandskab – både med sin personlige stil og blogprojektet Close Up And Private. Et projekt, som har revolutioneret modefotografiet, men også kurarteret den stil, vi holder allermest af. Vi har talt med kunstneren om blogprojektet, hans tætte samarbejde med sine børn og ikke mindst prædikatet som stilikon.

 

Sergei Sviatchenko – besøg hans side HER

S ergei Sviatchenko er et stilikon. Adskillige gange har nationale og internationale medier peget på ham som en af de bedst klædte mænd i Danmark, ja, sågar i verden. Og Sviatchenkos unikke stil er tydelig for enhver, da vi møder ham på Silkegade i København en tidlig sommerdag, hvor vi har sat kunstneren i stævne for at drikke en kop kaffe og tale nærmere om det første årti med blogprojektet Close Up And Private.

Sergei Sviatchenko er i dagens anledning klædt i et look, der harmonerer til perfektion med det ’modern classicist’-begreb, som han selv har defineret. Skjorten er hvid og med button down krave. Slipset - som selvfølgelig er bundet med en four-in-hand-knot - er gråt og tidløst. Proportionerne på de lyse chinos er brede – som når man ser de velklædte japanere på Fortezza Da Basso i Firenze under modemessen Pitti Uomo, mens blazeren med guldknapper fra Thom Browne ligger henslængt over armen.

At Sergei er en detaljens mand er tydeligt. Hele looket har fået ekstra kant med et par gule sneakers og en kasket, ligeledes fra den amerikanske designer Thom Browne, der i en årrække har været Sergeis favoritdesigner.

»Thom Browne er lidt som en god bog eller film. Hver gang man ser det (kollektionerne og tøjet, red.) igen, finder man nye detaljer og meninger. Jeg har stor respekt for Thom Browne. Han er en sand kunstner«, fortæller Sviatchenko, der samtidig fastslår at japanske brands som Comme Des Garcons og taskemærket Porter også er blandt favoritterne.

 

Sergei Sviatchenko – som altid skarpt klædt, da vi mødte ham. 

Stilikonet Sergei Sviatchenko

Dagens look indkapsler faktisk alt det, der gør Sergei Sviatchenko til et stilikon. Han tager sit afsæt i garderobeklassikere, men formår at fortolke dem på en måde, der både synes tidssvarende og distinkte. Og der hersker ingen tvivl om, at prædikatet som stilikon er noget, som gør Sviatchenko stolt. Han smiler ydmygt, når jeg nævner det, men flere gange i interviewet fastslår han også, at det er kunsten, der kommer i første række.

»Jeg er først og fremmest kunstner, men stil og interessen for stil og mode har altid været tilstede i mit liv. Den har også udviklet sig som mine kunstneriske former – såsom collage, videoinstallationer, arbejde med tekstil osv«, siger han.

 

Fra Close Up And Private

Sergei Sviatchenko er flere gange blevet kåret som en af de bedst klædte mænd i Danmark af Euroman, mens det japanske magasin Free & Easy også har haft ham med på bedst-klædte lister. Og Sviatchenko formidler også gerne selv, hvordan man kan klæde sig pænt på som mand. Det giver han eksempelvis udtryk for på sin blog Close Up And Private, hvor han har udarbejdet et manifest for den gode stil, som han har navngivet ’Etiquette for the modern classicst’. Herpå fremhæver Sergei elementer som loafers, oxford skjorter, khaki-farvede chinos og andre garderobeklassikere, som man som mand bør have i garderoben. Men han understreger samtidig, at god stil også handler om meget mere end det, man tager på.

»Stil er en kompleks ting. Det handler også om, hvordan du interagerer med verden omkring dig selv. Du beviser, at du ikke er ligeglad. Det er helt i orden at være ”dressed down”, men du må ikke være ligeglad«.

 

Fra Close Up And Private

En af de ting, der altid beviser, at Sergei Sviatchenko i hvert fald ikke er ligeglad, er hans konsekvente brug af slipset (stribede og strikkede), som altid inkorporeres på spændende måder i hans looks. Og slipset er et særligt symbol for Sergei.

»Det (slipset, red.) er lidt som et led mellem generationer. Min far lavede den bevægelse foran spejlet. Jeg gentog hans bevægelse – og du ved, at din søn også vil gentage den. Begivenhederne (i tiden) er forskellige, men vi laver den samme bevægelse, når vi tager slipset på. Vi går ud og føler os parate!«, siger han. 

Hvordan finder man inspiration til sin egen stil, når man har fået prædikatet som stilikon? 

»Den største påvirkning er nok lidt tilfældig; det er lidt som en skæring af lag i gadebilledet, hvor du ligger mærke til en spændende og harmonisk ting og aflægger det i bevidstheden, bare for at vælge den igen engang«, fortæller Sergei Sviatchenko, som tidligere har givet udtryk for at Serge Gainsbourg eksempelvis har inspireret ham.

 

Collage Fra Close Up And Private

Close Up And Privates unikke modefotografier

Sergei Sviatchenko har i mere end 40 år skabt billeder, collager og andre kunstværker, der mikser blandt andet popkultur, arkitektur, fantasi og politiske begivenheder, og han kan karakteriseres som en af de mest anerkendte collage-kunstnere i verden. Det var også kunsten, der bragte ham til Danmark i 1990, hvor han siden har boet i Viborg.

 I 2009 kastede han sig over et nyt projekt: Bloggen Close Up And Private. Idéen var simpel; Sergei ville tage del i den dengang spirende blogkultur med inspirerende billeder som han tog med sit Leica-kamera af elementer fra herregarderoben – især med fokus på detaljerne i stylingen.

»Jeg ville vise modefotografi som noget naturligt og lunefuldt«, fortæller han.

 

Collage Fra Close Up And Private

Hurtigt tog blogformatet fart – både takket være stilen på siden, men også fordi han med den hverdagsprægede tilgang til modefotografiets æstetik skabte et nyt visuelt sprog, der har revolutioneret modefotografiet og som forener kunst og mode.

»Det var en form for monolog, som overraskende udviklede sig til en dialog med hele verden«, fortæller han og fastslår, at Jason Jules, tekstforfatter og stilekspert fra London, har formuleret en tekst, der på fineste vis indkapsler essencen af Close Up And Private: 

»If I wrote a piece on what’s happening now, I’d kick off with CLOSE UP AND PRIVATE - a completely radical take on menswear photography.

It’s not just the hard crops, the brilliant styling, the lack of credits or concern for branding, or the playfulness. It’s all of the above done seamlessly, employing a language all it’s own

It blurs the lines between documentary, portraiture, surrealism and fashion; and that’s what I’d say. I’d also explain how this new aesthetic has inspired other photographers, brands, websites, e-shops and bloggers«.

Og det, der startede som fotografier på bloggen, hvor 50’erne og 60’ernes Ivy League-stil var i fokus, som Jason Jules også sætter fokus på ovenfor, udviklede sig hurtigt til malerier og collager, som alt sammen kredsede om den samme stil og de små detaljer, der gør Sergeis personlige stil og CUAP så unik.

»Som kunstner har det været utrolig spændende at udvikle bloggen. Efter at have benyttet mig af fotografiet som medie på bloggen, udviklede jeg maleriet i samme form, men under pseudonym ”Sergey Nielsen”. Dette gav endnu en ny form for dialog med projektets følgere. Collagen kom på et senere tidspunkt i processen i CUAPs regi. Lige nu føler jeg, at har udviklet CUAP fotografiet til et endnu mere konceptuelt udtryk – hvis man ser på nogle images fra 2019«, siger han.  

 

Erik Sviatchenko for Close Up And Private

Selvom bloggen har udviklet sig over tid, har Sergei Sviatchenko hele tiden været tro mod konceptet, hvor modellerne også altid har været dem, der står ham nærmest. Især hans søn Erik Sviatchenko, som til dagligt er fodboldsspiller i FC Midtjylland, er blevet fotograferet adskillige gange, mens også Sergei Sviatchenkos børn Philip og Alexandra har været modeller på bloggen igennem årene. Og det tætte samarbejde med børnene har altid betydet meget for kunstneren.

»Vi har altid lavet små kunstprojekter og forestillinger sammen, hvor vi sammen skabte et nyt univers. Det er meget livsbekræftende at se dem gentage de mønstre, som vi havde i familien med deres børn nu«.

 

10 år og hvad nu?  

Denne sommer kan Close Up And Private så fejre 10-års jubilæum, og det gjorde Sergei Sviatchenko med en udstilling i Viborg, hvor flere af de bedste værker fra de første ti år med Close Up And Private blev udstillet. Og selvom projektet nu har rundet en stor milepæl, har Sergei Sviatchenko et ønske om at forsætte blogprojektet i mange år frem og ikke mindst blive ved med at udvikle på det visuelle sprog – i tæt samarbejde med hans søn Erik. Samtidig har de sammen en række interessante CUAP-samarbejder i støbeskeen – mere konkrete kan vi dog ikke blive lige nu ;)

 

From the series ANIVY, 2014-19, collage, Dedicated to Close Up And
Private 10 YEAR ANNIVERSARY 2009-2019

Men der er også andre ting på agendaen. Sergei Sviatchenko har eksempelvis arbejdet med Dansk Danseteater den seneste tid, hvor han har fået ansvaret for at lave scene og kostumedesign til flere forskellige forestillinger. Til efteråret tager han også til Bruxelles for at udstille sine vigtigste nye værker, som han også drømmer om at udstille på Tate Modern i London en dag. Til september flytter han sin CUAP-udstilling til Photo Kiev Fair, mens han også har en stor udstilling i Berlin til november. Men det, der måske skaber mest genklang, er, at Sergei Sviatchenko netop har arbejdet med Cartier om en genfortolkning af det ikoniske ’Love Bracelet’. 

Samtidig har han skabt en række nye collager, som vi har fået lov at præsentere eksklusivt her på bloggen. Collager, som tager tydeligt afsæt i både 50’erne og 60’ernes Ivy League-skoler, vigtige historiske begivenheder og hans eget univers. Og collagerne symboliserer og indkapsler vores optik netop den gode stil, som Sviatchenko mener, at man burde formidle meget mere af i Danmark – eksempelvis som han har gør det på sin blog.

 

From the series ANIVY, 2014-19, collage, Dedicated to Close Up And
Private 10 YEAR ANNIVERSARY 2009-2019

»Jeg ville ønske der kom mere fokus på det (mode, red.) og at guide folk. Man burde italesætte mode meget mere – præcis som man gør det med alle de gode programmer, der findes om mad«. 

Opfordringen er hermed givet videre.

Besøg Close Up And Private-bloggen HER.

 Læs også: DEN NYE AW19-KOLLEKTION ER LANDET – SE DEN HER

 

From the series ANIVY, 2014-19, collage, Dedicated to Close Up And
Private 10 YEAR ANNIVERSARY 2009-2019

 

 From the series ANIVY, 2014-19, collage, Dedicated to Close Up And
Private 10 YEAR ANNIVERSARY 2009-2019