MR. NIKOLAJ STOKHOLM - OM SLIPS OG DESIGN

Den danske komiker har inviteret os indenfor i sit hjem til en snak om historie

 
 

Mød Mr. Stokholm. Du kender ham nok bedst som en mand, der er fortræffelig til at få folk til at grine. Og vi må indrømme, at vi synes, han er sjov, rigtig sjov! Men måske vigtigst af alt, så deler han vores passion for at være velklædt. Endvidere bruger han slips mere end de fleste, og han gør det til perfektion. 

Netop nu har den danske komiker travlt med at promovere sit første one-man show, som har premiere til september (jeps, vi skal selvfølgelig se det!), men det lykkedes os at finde plads i hans kalender til en snak om hans konsistente stil og kærlighed for møbler. Og her gik det op for os, at det ikke bare er en passion for at være velklædt og for at bære slips, der er grunden til Nikolaj Stokholms stil. Det er derimod hans fascination for to specifikke årtier. 

 

AN IVY: Nikolaj, du bor meget minimalistisk og med en del designklassikere. Kan du fortælle om det? 

Det skyldes en stor fascination for 50'erne og 60'erne. Tænk på revyerne, filmene, kvinderne og tøjet. Æstetikken var så smuk, og du kan ikke finde mere fantastiske årtier, end de to. Så når jeg dekorerer og indretter mit hjem med møbler fra den tid, er det egentlig for at ære den periode. Indrømmet, jeg er lidt af en nørd med de her ting, men jeg inspicerer tit de her møbler, og jeg bliver imponeret hver eneste gang. De her møbler er så velfremstillede og gennemtænkte. 

AN IVY: Hvad er det smukkeste møbel, der nogensinde er lavet? 

Hans Wegners Y-stol. For det første, er det den bedste stol i verden at sidde i. Men det er også som om, at hver gang du vender stolen en smule, så ser du en ny stol. Den bliver aldrig kedelig, fordi den besidder så mange forskellige aspekter. I min stue står den faktisk i et hjørne som et kunstværk. Det er så spektakulær, jeg synes, den er. 

AN IVY: Hvad bliver din næste investering på møbelfronten? 

Hvis jeg kunne vælge hvilket som helst møbel, ville det blive Wegners 'Bamsestol'. Men prisen på stolen er helt vild! Hvis jeg skal være mere realistisk, så bliver det nok CH22-stolen, som også kommer fra Wegner. Den ville komplimentere min CH25-stol helt perfekt. 

 

AN IVY: Hvis vi skal snakke om din stil, er det så din fascination for 50'erne og 60'erne, der gør, at du klæder dig, som du gør? 

Selvfølgelig er der en sammenhæng. Jeg mener, at alle – både mænd og kvinder – så fantastiske ud i de årtier. Men jeg føler mig også bedst tilpas, når jeg er iklædt et slips og en skjorte. Først var det et meget tilsigtet valg. På scenen havde jeg en meget forvirrende stil i mit stand-up, så mit valg af tøj blev brug som en kontrast. Nu er det bare blevet sådan, jeg klæder mig.

Jeg mener også, at når man har denne type stil, så får det folk til at rette sig lidt ekstra op i stolen. På samme tid gør jeg det for at ære alle dem, der har betalt penge for at se mig. Jeg har enormt meget respekt for dem, og jeg vil ikke have, at de får et forkert indtryk af mig. At have strøget skjorten og valgt et flot slips til at komplementere den, beviser, at jeg er forberedt. Og at kunne give dem en god oplevelse er noget, jeg tager meget seriøst. 

AN IVY: Men din stil står i meget skarp kontrast til dine kollegaers? 

Ja, det gør den! I comedy-verdenen er man enten all in eller det stik modsatte. Så enten er det bare en tilfældig t-shirt eller også er det en shiny jakke med vandmeloner på. Du ved, en rigtig Jacob Haugaard-jakke. Det er en skam. 

 

AN IVY: Vi har snakket om at spise en frokost sammen, og der er særligt ét sted, du bliver ved med at snakke om. Kan du uddybe det lidt? 

Selvfølgelig. Det er Cafe Gammeltorv her i København. I tror, at I har spist på alle smørrebrødssteder i København, men intet kan sammenlignes med det her sted. Jeg tager altid derhen. Faktisk bliver jeg æresgæst inden længe, så I kan nok godt regne ud, at det ikke bare er et sted, jeg kommer nogle få gange om året. 

AN IVY: Hvis du her til sidst skal give en hurtig guide til, hvordan man bærer slipset på den rette måde, hvad skulle den så indeholde? 

Du skal altid stramme slipseknuden så meget, at du ikke kan se nogle knapper på din skjorte. Det ser helt forfærdeligt ud. Hvis du har en button-down skjorte på, så sørg for altid at knappe alle knapper på den. Og mix det med et smukt slips. Jeg foretrækker dem med en smal silhuet. Sidst, når du tager slipset af, så bind slipseknuden op. Du må aldrig bare løsne det og trække det over hovedet. Hvis du kan binde dine egne snørebånd, få børn og have et kørekort, så kan du også binde dit eget slips.