Gram Guider: Forårets seks bedste loafers

Hvis du lige ser bort fra de hvide sneakers, så er et par (penny) loafers måske den mest alsidige og tidløse sko i herregarderoben. Men vigtigst af alt, så er det en sko, der kanaliserer de amerikanske preppy-vibes fra 50'erne og 60'erne, som vi er så inspireret af hos AN IVY. Alexander har derfor været på jagt og fundet seks af forårets bedste loafers, du kan købe lige nu. 

Alexander iklædt G.H.Bass Penny Loafers. Foto: Victor Jones.

U anset om dit look skal være preppy som J.F. Kennedys i 50'erne og 60'erne, om du vil kanalisere din indre Jeff Goldblum, eller bare klæde dig ligeså stilsikkert som Matt Damon og Jude Law i Roms gader i The Talented Mr. Ripley, så er et par loafers et absolut must i din garderobe.

Siden 50'erne har loafers været en essential i herregarderoben, og looket på de fleste modeller har holdt ved siden da – uanfægtet af modens flygtige tendenser. Især den ikoniske penny loafer, som G.H.Bass er kendt for, med den lille læderstrop på vristen, der lige akkurat kunne rumme en penny, så de amerikanske universitetsstuderende kunne foretage et opkald fra en telefonboks, har været en favorit i både min og Nikolajs garderobe så længe jeg kan huske. For netop penny loaferen indkapsler det Ivy-look, som vi holder så meget af – især hvis du styler dem med et par lyse, brede chinos, en club blazer, oxford skjorte og et stribet slips. 

Men du kan også gå andre veje, når du tager klassikeren på fødderne – både med modeller som tassel loafers, som du måske har set Kristian Brandt rocke i et af vores tidligere shoots, horsebits og de mere moderniserede versioner fra brands som Eytys. Jeg har derfor været på jagt og samlet seks af de loafers, som jeg allerhelst vil iklæde mig lige nu. 

Skal dit look være ægte amerikansk prep? Så bliver det ikke mere OG end med et par penny loafers fra G.H.Bass på fødderne. Den ikoniske Weejuns-silhuet blev første gang lanceret i 1936, hvor G.H.Bass eftersigende skulle have fundet inspiration i et par simple norske slips-ons. Og ja, siden da er Weejuns kort sagt blevet synonym med Ivy-stilen – og naturligvis en vaskeægte AN IVY-favorit. 

Ikke nok med at silhuetten er ikonisk, så er det muligvis også den mest alsidige sko i herregarderoben, hvis du lige ser bort fra de hvide sneakers. For uanset om du er klædt i dit mest formelle jakkesæt og slips, om du går japansk til værks med et par brede bukser, italienske sokker, oxford skjorte og en blazer, eller du bærer dine loafers stylet med et par shorts og en blazer, som Nick Wooster gør denne sæson, er Weejuns den mest essentielle loafer, du overhovedet kan erhverve dig. 

Fang dem i brun, rødbrun eller sort til ca. 750 kroner lige HER

Det er ikke bare penny loafers fra G.H.Bass, som er ikoniske, når det kommer til loafers i herregarderoben. Også Guccis Horsebit tilhører samme kategori. Det italienske luksushus lancerede modellen første gang i 1953 med tydelig inspiration fra hestesportens verden, og nærmest intet har lookmæssigt ændret sig fra dengang til de modeller, Alessandro Michele, kreativ direktør hos Gucci, sender på markedet i dag. 

Hvert forår og sommer er Guccis Horsebits da også en væsentlig del af min skorotation, fordi den – ligesom Weejuns – kan sættes sammen med ALT. Jeg bruger nemlig både mine horsebit loafers med brede bukser og en t-shirt på de allermest casual dage, mens jeg også sagtens kan finde på at rocke dem sammen med en smoking, som jeg eksempelvis gjorde ved et sommerbryllup sidste sommer. Og ja, så kan man samtidig også frembringe det stilsikre Tom Ripley som Dickie Greenleaf-look fra The Talented Mr. Ripley, når man er iklædt den klassiske herresko.

MR PORTER har Guccis Horsebit til salg til 4.200 DKK lige HER

Skal det være en smule mere pyntesygt og formelt? Så er et par tassel loafers den perfekte go-to læder- eller runskindssko. Den dekorative kvast, der karakteriserer tassel-loaferen, der første gang fik sit gennembrud i den amerikanske herregarderobe i 1950'erne, giver skoen ekstra finesse, og det gør den i min optik en smule mere formel i udtrykket end eksempelvis penny loaferen. 

Svenske Morjas har på relativt kort tid gjort sig eksperter indenfor alverdens udgaver af luksuriøse loafers, som du tilmed kan købe til en rimelig pris. Kig mod dem, hvis din næste investering skal være et par med kvaste. Du kan få dem til ca. 1.700 DKK HER. 

Indrømmet. Den sort/hvide penny loafer fra G.H.Bass kræver lidt ekstra mod at stikke fødderne i. Ikke desto mindre står de højt på min ønskeseddel år efter år, og det skyldes især én person. Loaferen har nemlig længe være en signatur-style i garderoben hos skuespilleren Jeff Goldblum, der i min optik er en af tidens absolut største stilikoner. Er du i tvivl, kan du se, hvad jeg mener lige her. Uanset om han er klædt afslappet på i jeans og loafers, om han er i suit eller i fulde Prada looks, formår han altid at være klædt på med karakter og finesse. 

Vil du stjæle stilen fra Goldblum, eller bare have fingrene i et par loafers, der frembringer seriøse 50'er og 60'er vibes, så kan du finde dem til ca. 900 DKK lige HER

Jeg har før fremhævet Eytys for deres kompromisløshed, når det kommer til design.  Og selvfølgelig er det svenske brand også klar med et bud på en attitudefuld loafer til ham, der gerne stikke fødderne i en moderniseret udgave af klassikeren. 

Traditionen tro er Eytys bud chunky. Samtidig kommer den også med en helt flad snude, som efterhånden har været en ting i herremoden i et par sæsoner, hvor vi også har set det hos brands som Bottega Veneta og Calvin Klein 205W39NYC. 

Klik dem hjem til 3.200 kroner HER.

Hvis du har en ting for loafers, skal du gøre dig selv den tjeneste at holde øje med det nye danske brand Vinny's. Bag mærket står den danske modeiværksætter Virgil Nicholas, som tilbage i november løftede sløret for sit nye projekt. Det startede med en sort version af penny-loaferen 'Townee', der hurtigt gik udsolgt på de virtuelle hylder og hos butikker som Støy. Og nu har Mr. Nicholas så netop sluppet sin anden model, nemlig en tidløs brun ruskindsudgave af 'Townee'-modellen. 

Lad dig i øvrigt inspirere af stylingen med de hvide sokker og et par brede, stumpede chinos ovenfor, og fang ellers penny loaferen til 1.800 kroner lige HER

Læs også: Gram Guider: De bedste blazere lige nu

Relevante produkter