Gram Guider: Har du lavet nytårsforsæt for din garderobe?

Normalt er nytårsforsæt noget, jeg holder mig langt fra. Men i år er anderledes – som så meget andet i øvrigt er i denne skøre tid. For jeg har lavet seks nytårsforsæt for min garderobe, som jeg vil bruge som rettesnor hele 2021. Og jeg anbefaler, at du gør det samme.

 

Alexander Gram, (Foto: Daniel Overbeck)

H avde du spurgt mig for et par måneder siden, ville jeg hårdnakket have påstået, at det dér med nytårsforsæt altså ikke var noget for mig. Bevares, jeg sætter tit nye mål – små som store – og tager beslutninger om at gøre ting anderledes. Men hvorfor bruge nytåret som et skæringspunkt i stedet for at skyde de nye tiltag og idéer i gang så snart det er muligt? Sådan har jeg i hvert fald altid tænkt om præmissen for nytårsforsæt, men i år er tingene åbenbart anderledes – som så meget andet i denne skøre covid-tid i øvrigt er. For jeg har lavet seks nytårsforsæt for min garderobe, som jeg har intentioner om at følge som rettesnor hele året.

Inspirationen fik jeg, da jeg et par dage inden nytår havde min daglige rundtur på mine foretrukne digitale modemedier. Her browsede jeg ind på den engelske afdeling af GQ og faldt over en artikel om style resolutions for 2021skrevet af en af branchens bedste menswear journalister, hvis du spørger mig.

Udover at slå et slag for at gøre sig mere umage med sin påklædning 2021 efter en Corona-periode med sweatpants og hjemmearbejde, så inspirerede artiklen mig til at tænke over min egen garderobe, og hvad jeg vil gøre anderledes i 2021 – både når det kommer til shopping, styling, men også noget så simpelt som opbevaring af mit tøj. For en velorganiseret og "stylet" garderobe kan sikre, at man får meget mere ud af den.  

Inspirationen fra GQ er resultereret i seks punkter, som du kan læse – og måske lade dig inspirere af – herunder. Og efter at have været i gang i en lille måneds tid, anbefaler jeg, at du laver dine egne nytårsforsæt for garderoben. Du kan stadig nå det, selvom vi er mere end halvejs gennem januar, og du vil sætte pris på det. 

1. Jeg vil skære ind til benet og style min garderobe efter sæsoner

Flere peger på, at man kun bruger 20-30% af sin garderobe. Det er ret vildt at tænke på, og jeg må desværre tilslutte mig den skare af mænd og kvinder, der får alt for lidt ud af de mange pieces, jeg har hængende. Mine skabe bugner, de er ikke organiserede nok, og jeg glemmer tit alt det, der ligger bagerst.  

Derfor vil jeg skære ind til benet i år. Jeg vil skille mig af med det, jeg aldrig har på, så andre kan få glæde af det. Jeg vil samtidig style min garderobe grundigt efter sæsoner, så det bliver nemmere at få et overblik og ikke blive forstyrret af items, som ikke er sæsonaktuelle. Der er jo for eksempel ingen grund til at mine jakkesæt i hør og seersucker hænger fremme i januar måned. Og så vil jeg bestræbe mig på at sammensætte alle den kommende uges looks om søndagen (ja, tiden er knap om morgenen som nybagt far), så der ikke skal træffes for mange beslutninger og bruges unødig energi i de hektiske morgentimer, som jeg helst bare vil bruge med min søn, Mattheo. 

2. Jeg vil gøre vintageplatforme til mine foretrukne shoppinglokationer

2020 blev året, hvor jeg for alvor omfavnede hele vintage-universet og købte en række pieces til gode priser, som jeg VIRKELIG sætter pris på nu. Blandt dem kan nævnes en Prada dynejakke og cashmere vest, en Porter taske, YSL blazer, flere CDG Homme Plus pieces og lidt Thom Browne. Og vintagejagten er ufortrødent fortsat ind i 2021. Udover et par vinterstøvler fra Ambush (som dog var fra et nyt drop), har jeg shoppet en workwear blazer fra en ældre kollektion fra et af mine favoritmærker, Comme Des Garcons, på Vestiaire til den nette sum af 500 kroner! 

Væbner du dig med lidt tålmodighed, så kan du gøre nogle solide køb fra mine favoritbrands som Comme Des Garcons, Junya Watanabe, Prada, Raf Simons, Thom Browne og mange flere brands, som normalt rammer et helt andet prisniveau. Jep, Vestiaire og Grailed er dine nye bedste venner. Anbefalingen er hermed givet videre. 

3. Kloge investeringer = Køb mindre, men bedre.

Vi står midt i en tid, hvor det er vigtigere end nogensinde at være bevidst om sine valg, når det kommer til shopping. Og det skal afspejle mine køb i år – og mange år frem. Jeg vil købe mindre, men bedre. Mine køb skal baseres på kloge investeringer – ikke impulskøb. Jeg vil dyrke mine favoritbrands, rette mit blik mod nye, interessante brands med bæredygtige profiler, nørde metervarer og selvfølgelig købe mere vintage, som jeg allerede har beskrevet ovenfor. 

Med andre ord vil jeg bestræbe mig på kun at købe ting, som jeg ved kommer til at skabe værdi i min garderobe i lang tid. Det skal være fra brands, jeg elsker. Og det skal være items, som kan skabe værdi for andre, hvis jeg en dag ønsker at skille mig af med dem. Omend forbrug nok aldrig bliver fuldt ud bæredygtigt, så er den her tanke i hvert fald et sted at starte. 

Det lyse look i vores SS21 lookbook. (Foto: Victor Jones)

4. Jeg vil have flere dage i looks, der kun består af nuancer af beige, brun og råhvid (kun brudt af sorte lædersko og slips eller klud)

Som de fleste andre mænd har jeg tendens til at klæde mig i de samme nuancer altid. Sammen med mine blå og hvide oxford skjorter, er grå, især navy og sort mine absolutte go to farver. Det nemme valg. Men det vil jeg lave om på i 2021. Jeg vil have flere dage, hvor jeg iklæder mig fulde looks bestående af råhvid, beige og creme-nuancer, som kun brydes af et par sorte loafers eller et slips/klud. Og ja, et outfit bestående af en potpourri af lyse nuancer har også sin berettigelse om vinteren. Mangler du inspiration, så kig mod svenske Atelier Saman Amel. De mestrer netop det lyse look, og de må i høj grad tilskrives æren for min inspiration til dette punkt. 

5. Jeg vil udfordre mig selv én gang om ugen. 

Efter at have læst artiklen på GQ besluttede jeg mig for, at dette punkt, som er taget 1:1 fra deres liste, selvfølgelig også skulle med på min. For som Theo fra GQ skriver om at iklæde sig et item eller style et sæt én gang om ugen, der rykker en smule ved ens grænser:

“Life is short (and occasionally shit, as this year has proved (2020, red.)) So take more risks!” og fortsætter: “Fashion is about having fun, and if you’re not having fun as we come out of the misery of a pandemic, then what the hell are you doing?”

’Nuff said. I morgen vil jeg bruge min Henrik Vibskov kimono sprængfyldt med broderidetaljer fra AW20-kollektionen som et ekstra legende lag over mit jakkesæt og min fun shirt fra vores SS21-kollektion, som i øvrigt lander snart. 

6. Meget mere Japan!

Comme Des Garcons har altid været blandt favoritmærkerne i min garderobe. Jeg elsker Rei Kawakubos afslappede tilgang til især jakkesættet, og jeg har efterhånden en del overdele hængende i min garderobe. 

De japanske brands, inklusive CDG's forskellige linjer, er altid nogle af dem, som jeg har fulgt ekstra tæt under modeugerne, når jeg har skrevet artikler til forskellige danske medier. Men 2020 blev året, hvor jeg i højere grad end tidligere fik prøvet items på egen krop fra andre japanske brands og designere end CDG. Og min begejstring for japansk mode nåede nye højder. I 2021 vil jeg derfor tænke meget mere Japan, når jeg laver mine velovervejede nyindkøb. Beams, CDG, Ambush, Undercover, Sacai, Issey Miyake og Junya Watanabe er blot nogle af de fantastiske brands, som leverer items, jeg vil sætte pris på at have i min garderobe de næste mange år. 

Læs også: AN IVY Picks: 10 jakker, frakker og blazere fra vinterudsalget