Gram Guider: Giv personlighed og kant til dit look med smykker

Smykker er – ligesom slips – oplagte accessories, hvis du vil give personlighed og kant til dine looks. Og herresmykkerne trender mere end nogensinde. Alexander kigger nærmere på tendensen og har fundet 7 stilsikre køb.  

Foto: Daniel Overbeck

M ænd er igen blevet pyntesyge, når det kommer til at bære smykker. Bevares, mange især svenskere og italienske mænd på gaderne i eksempelvis Firenze har aldrig været bange for at makse ud på godt og ondt, når det kommer til at præge deres stilmæssige udtryk med mange – også farverige – armbånd, halskæder, ringe osv. Men set i et bredere perspektiv, og som en trend for den almene mand på gadeplan, så trender smykker måske mere end nogensinde før. Det fik vi cementeret, da vi forleden havde besøg af Anders Forup, grundlægger af smykkebutikken Handcraftedcph, i vores sjette epsiode af IVY TALKS. Her satte vi fokus på netop smykker til mænd og udviklingen de senere år. Se episoden nedenfor.

"Det er utraditionelt, at mænd har flere smykker på på én gang, men der er helt klart en bølge af, at mænd er begyndt at have et armbånd, en signetring osv. på", fortæller Anders Forup i Ivy Talks.

I dag handler det nemlig om meget mere end et armbåndsur, når det kommer til at steppe accessory-gamet op hos mange mænd. Smykkerne kan både være med til at fortælle en personlig historie, men set fra et stylingperspektiv, kan de også – præcis som slipset – være med til at give ekstra kant og personlighed til everyday uniformen, som både vi og Anders pointerer og eksemplificerer flere gange i den nyeste episode af IVY TALKS.

Den bølge, vi snakker om i IVY Talks, har vi da også allerede set bide sig fast på gadeplan, hvor især den yngre generation har taget den til sig, mens den også har domineret på catwalken de senere år, hvor øreringe, armbånd, halskæder, brocher etc. har været fast bestanddel af de fleste stylinger og/eller kollektioner. Mænd er med andre ord blevet mere eksperimenterende, når det kommer til at bære smykker. 

"Vi oplever uden tvivl en bløderede maskulinitet. Vi har talt om det i nogle sæsoner, og mænd er ikke på samme måde bange for at eksperimentere længere", fortæller Nick Paget, som er trendforecaster hos SGN i et interview med New York Times. Og det bakkes op i et interview hos Vogue af smykkedesigneren Shaun Leane:

"Efter en lang periode, hvor mænd har været bange for at udtrykke deres personlighed gennem smykker, er de blevet mere eksperimenterende."

Prins Nikolai og åbningslooket hos Dior i 2018

Tag for eksempel et kig på Prins Nikolais look, da han åbnede og lukkede Kim Jones debutshow for Dior i 2018. Her havde Ambush- og Dior-smykkedesigneren, Yoon Ahn kreeret en række smukke smykker til kollektionen, som indikerede en ny og blødere retning hos Dior – men også for mænd generelt. Og vi har også set det i udpræget grad hos eksempelvis Harry Styles, hos Louis Vuitton, Timothée Chalamet, og hos Chadwick Bosemann på den røde løber, når han gentagende gange har prydet sine blazere med adskillige brocher. Ja, eksemplerne er mange.  

"Selvtillid er en stor del af det aktuelle mood i menswear, så det giver totalt god mening at tilføje en broche (eller andre smykker, red.) til dit look", fortæller smykkedesigneren Julia Muggenberg til Vogue.

Mit eget personlige forhold til smykker er da også blevet mere og mere udbredt med tiden. Den subtile halskæde fra min dåb i 1992 og en underspillet signetring har altid været en fast del af min daglige uniform. Men flere ringe, halskæder, armbånd, brocher m.m. har sneget sig ind i min garderobe i takt med udviklingen i modebilledet. Og bærer man suits, som jeg ofteste gør, er smykkerne (sammen med skoene, slipset og pocket squaren) altafgørende, når det kommer til at skabe kant og finesse til looket. 

"Historisk set var det mænd, der var dekorerede i smykker. Jeg ved ikke, hvor i historien det skiftede, og jeg ved ikke, hvad der startede en mentaliteten om, at det er feminint at dekorere sig. Men det betyder ikke noget mere nu!", fastslår Yoon Ahn i et interview med High Snobiety, og jeg kunne ikke være mere enig. 

Så uanset om du er meget eller lidt pyntesyg, om du bærer én eller fire ringe, har hul i ørerne, bærer armbånd eller pynter din blazer med brocher, så er her en række gode bud på smykker, som kan være med til at pifte dit personlige look op – og du skal altså ikke være bange for at give den gas med smykkerne længere. Tværtimod. 

7 GODE KØB

To af vores gode venner, Kristian Brandt og Cuff, er teamet op om et samarbejde, der blandt andet byder på dette armbånd (det er armbåndet, jeg bærer ovenfor i en bred version). Armbåndet kommer i en cool splitversion, der kombinerer en pisket og poleret side. 

Shop det til 1375 kroner HER

Hos Anders Forup og Handcraftedcph kan du finde næsten alt, hvad du søger indenfor smykker. Og hvis ikke det allerede er i produktporteføljen, er der stor sandsynlighed for, at du kan få det customized. Mangler du eksempelvis en signetring, så kan du finde en masse gode bud her. 

Find forskellige ringe hos Handcraftedcph HER

Hanrej har taget København med storm med deres smykker, hvor især signetringen er blevet mærkets signatur. 

Find den til ca. 1.500 DKK HER.

Apropos serien 'Normal People' og den korte sølvkæde, som Anders Forup kommer ind på i IVY TALKS, så kan du naturligvis finde et godt bud hos Handcraftedcph. 

Shop kæden fra 250 DKK HER

Norske Tom Wood har for længst gjort signetringe med sten til deres signturitems, men de er også gode, når det kommer til armbånd. Et godt og eksklusivt bud er denne dekorerede sag i guld, som er lavet eksklusivt til MR PORTER, hvilket prisen også afspejler.  

Find den hos MR PORTER til ca. 22.600 DKK HER.

Japanske Ambush, som Yoon Ahn blandt andet står bag, har været en favorit siden Kanye West rockede de legendariske 'POW' kæder. Her dog en mere underspillet halskæde med vedhæng fra de hypede japanske smykkemagere.

Find den på udsalg hos MATCHESFASHION til 2.800 DKK HER.  

En Takashi Murakami-inspireret broche ala den, Nikolaj bærer på sin blazer i sjette episode af IVY TALKS. 

Køb den på Etsy til ca. 70 kroner HER

Læs også: IVY TALKS Episode 6 – Om smykker m. Anders Forup