Gram Guider: Den forbudte kombination af loafers og hvide sokker er cool som aldrig før

Det er en af tidens helt store mikrotendenser, og en Ivy League-signatur fra 60’erne. Men er det egentlig cool at bære hvide sokker i sine loafers, eller skulle det have forblevet et minde om især 80’ernes dårlige smag? Alexander Gram guider.

Fra vores AW20 kampagne. (Foto: Victor Jones)

G odt nok er kombinationen af hvide sokker og loafers en af tidens helt store mikrotendenser i både herre- og damegarderoben – og måske vigtigst af alt, så er det en preppy signatur fra garderoben hos 60’ernes Amerikanske universitetsstuderende. Ikke desto mindre er det en kombination, der virkelig deler vandene. Men ser det egentlig cool ud at mikse de to umiddelbare modsætninger, eller har man at gøre med en kombination, som er så stilistisk ”forkert”, og som indkapsler især 80’ernes bad taste i så høj grad, at den helst bare skulle være forblevet et evigt minde om The King of Pop og hans ikoniske look fra årtiet?

Baseret på min overskrift til denne ’Gram Guider’-artikel, og vores nylige lancering af hvide ribstrømber i AN IVY-regi, har du nok allerede regnet ud, at er jeg fan af kombinationen. Ja, faktisk knuselsker jeg den. Derfor er det heller ingen hemmelighed, at jeg har sat mig til tasterne for at slå endnu et slag for loafers med hvide sokker – og for dem, som har modet til at bære den stilfulde kombination.

 

Kristian Brandt, en god ven af huset, i vores hvide ribstrømper og loafers. 

Hvide sokker og loafers-tingen begyndte for alvor at vokse på mig, efter Celine viste mærkets AW19-kollektion for et par sæsoner siden. Her var det et stylinggreb, der gik igen i de fleste looks. Også Tyler, the Creators personlige stil har været kilde til stor inspiration, når det kommer til de hvide sokker. Og hver gang jeg browser i den ikoniske Take Ivy bog fra 1965, som står fremhævet på en af de mest prominente pladser i vores kontor på Nansensgade, bliver jeg mindet om, hvor cool og evigtgyldig kombinationen i virkeligheden er!

Alexander Gram i casual styling med hvide sokker og loafers.

Grundlæggende er der jo noget appellerende ved at bryde normerne, når det kommer til mode – eller i hvert fald flirte med tanken om at bryde dem. Og det er lige netop det, man gør, når man styler sig selv i denne kitschede kombination. For selvom 60’ernes Amerikanske Universitetsstuderende bar den med største selvfølgelighed, så forbinder (alt) for mange stadig hvide sokker med sportens verden.... og kun sportens verden! Ikke som en farve på et par sokker, der fungerer med et par lædersko, der typisk fremkalder mere formelle konnotationer.

”Det er der så godt ved dem (hvide sokker, red.) er, at de er forkerte”, fortæller stylisten Tom Stubbs i en artikel hos The Guardian og fortsætter:  ”Så hvornår skal du bære dem? Når du vil bryde normerne. Sokker har ikke normalt attitude, men de hvide har i den grad”, understreger han, og fortæller, at hans personlige go to er hvide sokker i sine polerede Prada loafers. 

Og Stubbs citat indkapsler netop hele pointen med de hvide sokker stylet med et loafers. Det kan måske virke som en frygtindgydende kombination – sådan kan jeg stadig føle, når jeg iklæder mig den og kigger mig selv i spejlet. Kombinationen skriger nemlig på opmærksomhed. Men bærer du den med selvtillid og med den historiske kontekst in mente, så er det et seriøst powermove i din garderobe, som du ikke vil fortryde. 

Fra Take Ivy, 1965. 

Der er altså ingen grund til at holde sig tilbage, når det kommer til de hvide sokker. Tværtimod. Denne sommer kan du bruge dem med alt – også dine loafers. Jeg har i hvert fald tænkt mig at gå all in og bære dem med nærmest alt i min garderobe de næste måneder: Fra jakkesæt og loafers til shorts, bowling skjorte og sneakers i bedste Casablanca stil. 

Kort sagt: Hvide sokker og loafers var et win i herregarderoben i 1960’ernes prep stil, som Teruyoshi Hayashida så fint dokumenterede i 'Take Ivy, og de er igen coolere end nogensinde i 2021.  

Læs også: Derfor skal du style din cap med et jakkesæt

Relevante produkter