Gram Guider: Cardiganen er et alt for undervurderet item i herregarderoben

Cardiganen har altid været en vigtig del af den Ivy League-inspirerede garderobe, men nu er den også tilbage som en tendens i modebilledet, hvilket tilsammen gør, at du ikke længere må undervurdere den klassiske style. Læs hvorfor, og se samtidig 5 af sæsonens skarpeste styles, når Alexander guider.

Nikolaj Dylsing, Co-Founder AN IVY, i cardigan. (Foto: Daniel Overbeck)

D et kan godt være at rubrikken til denne guide balancerer på grænsen til det lidt for generaliserende, men ikke desto mindre er det et faktum, at cardigans længe har været et undervurderet item i både min garderobe, men utvivlsomt også i mange andre mænds. Men hey, det skal der altså laves om på nu!

Da jeg forleden browsede internettet igennem for artikler om det klassiske item, der fik sit navn efter den 7. jarl af Cardigan tilbage i 1800-tallet, faldt jeg over en artikel hos GQ UK, der til perfektion indkapsler de konnotationer som cardiganen nok har fremkaldt hos mange – inklusive mig selv – i mange år: 

"Den (cardiganen, red.) har et stigma som noget ordinært, noget nørdet og helt sikkert noget som Terry fra regnskabsafdelingen ville iklæde sig til julefesten".

Men altså, en flot og vel-stylet cardigan er langt fra ordinær og nørdet. Tværtimod. Det er igen gået op for mig over de seneste sæsoner. Her har Raf Simons og især Guccis designer Alessandro Michele nemlig været med til at skubbe cardiganen frem i lyset, hvor især sidstnævnte i alle sine kollektioner har insisteret på at aktualisere klassikeren. Og det er lykkedes. For under vinterens AW20 herremodeuger var cardiganen allestedsnærværende på catwalken, og rigtig mange designere og stylister brugte den endda også som et statement piece i deres stylinger og kollektioner. 

Det er selvfølgelig ikke blot Michele (og hans i øvrigt prep-inspirererede cardigan-styles for Gucci), ikoniske billeder af Kurt Cobain fra 90'erne, David Hockney, Close Up And Private-fotografier og Tom Hanks som Mister Rogers i A Beautiful Day in the Neigborhood, som har gjort, at jeg har genfundet kærligheden til cardiganen og i højere grad inkorporeret den i mine looks sammen med slips og oxford skjorter på det seneste. For vigtigst af alt, så er cardiganen også et af de vigtigste elementer, når det kommer til at indkapsle Ivy League preppy stilen fra 50'erne og 60'erne, som jeg holder så meget af – og som vi er så inspireret hos AN IVY.

Og ja, netop det sammensurium af aktuelle og klassiske inspirationskilder, gør, at du og jeg ikke længere skal undervurdere cardiganens power i herregarderoben (hvis du altså er en af dem, som også har gjort det). 

Og hvordan skal cardiganen egentlig styles? Brug den som yderste lag med skjorte og slips under, som mellemlag under blazeren for at give ekstra varme på kolde dage, eller som et alternativ til de tynde jakker i foråret eller på de kolde sommeraftener. 

Du kan style den preppy, som min makker Nikolaj i øvrigt altid mestrer (se billeder), når han sammensætter den med stribede slips, oxford skjorter, hopsack bukser og penny loafers.

Men du kan også bruge den som en mere stramtsiddende style sammen med stumpede jakkesætsbukser og brogues, som for længst har manifesteret sig som signaturen hos New York-designeren Thom Browne. Og ja, så kan du også bruge den til at inkorporere noget farve i dine looks, som du eksempelvis ikke kan gøre på samme måde, hvis du bærer en blazer.

Mulighederne når det kommer til styling er mange – og cardiganen er altså i den grad tilbage. Netop derfor har jeg også været på jagt og samlet fem stærke cardigans, som du kan kigge mod, hvis du også gerne vil gøre den til en del af dit look igen. 

5 skarpe cardigans

Lad os starte med et design, som jeg aldrig bliver træt af. Japanske Comme Des Garcons cardigan med signatur-hjertet på brystet er nemlig en vaskeægte klassiker, som du kan bruge igen og igen og igen. Selvom store brystlogoer sjældent er noget, som jeg selv kigger efter, når jeg shopper, er der altså noget særligt over Rei Kawakubos CDG-hjerte på denne cardigan, som vil stå perfekt til et par lyse chinos, en hvid oxford skjorte, loafers og et stribet slips som Red/Navy School Tie. 

Fang den hos END til 2.200 DKK HER

MR PORTER er ikke bare en af nettets sejeste modedestinationer. Deres egen linje, Mr P., er også sublim. Og i deres seneste kollektion er preppy referencerne i fokus, hvilket tydeligt afspejles i denne cardigan med patch pockets og striber på ærmet. Den perfekte cardigan til de kølige sommeraftener, naturligvis stylet med et par khaki chinos, en lyseblå oxford skjorte og The Refined Preppy Silk. 

Shop cardiganen til ca. 2.100 DKK HER

Vil du drømme dig mod Parisiske Palais Royal og Maison Kitsunés velsmagende kaffe på Café Kitsuné, så er denne style den oplagte cardigan, som balancerer perfekt mellem det stilfulde og legesyge med kaffekoppen broderet på brystet. 

Find den til ca. 1.800 DKK HER

Skal det være lækkert uden at være dyrt? Så er Uniqlo det helt rigtige sted at kigge hen – især når det kommer til strik. 

Find Uniqlos cardigan til 349 DKK HER

Vi slutter selvfølgelig med en style, der skruer op for de preppy koder. Hos J.Crew finder du det perfekte alternativ til blazeren eller den tynde jakke i foråret og sommeren. Jeg er helt nede med denne varisty kabelstrik, som vil fungere eminent sammen med lyse eller navy bukser, en hvid eller stribet oxford skjorte og et stribet slips som The 2.0 Ivy Silk.

Find den hos J.Crew til 901 kr. HER

Og så lige en lille note på falderebet. Er du på udkig efter noget endnu mere specielt, kan du klikke dig forbi eBay og lede. Den seneste tid er jeg igen begyndt at shoppe vintage på platformen, og jeg kan garantere dig for, at du kan finde dope striktrøjer fra Comme Des Garcons Homme, Issey Miyake mfl. til virkelig gode priser. 

Læs også: Gram Guider: Forårets seks bedste loafers