Gram Guider: Take Ivy og 5 evigtgyldige regler fra Yales ikoniske dresscode

Selvom det er mere end 55 år siden, at 'Take Ivy' blev publiceret for første gang, er den stadig en evig kilde til inspiration – som en slags holy bible, der indkapsler essensen af Ivy-stilen. Alexander guider derfor til den ikoniske bog og er samtidig dykket ned i de Yale-studerendes dresscode i 60’erne, som den er beskrevet, for at se nærmere på, hvorfor mange af punkterne stadig er aktuelle i dag.

 

 

D et er ingen tilfældighed, at den ikoniske bog 'Take Ivy', som første gang blev publiceret i 1965 i Japan, har fået en af de mest prominente og eksponerede pladser i vores lille kælderkontor på Nansensgade i København K. Siden vi etablerede AN IVY tilbage i 2013 har Ivy-stilen gennemsyret vores æstetiske univers, og bogen har været en konstant inspirationskilde og referenceramme i alt fra stylinger til udarbejdelse af kollektioner og lookbooks.

 

Skulle du ikke allerede selv have stiftet bekendtskab med 'Take Ivy', så betragt dette som en vigtig anbefaling til en bog, du vil have glæde af at slå op i mange år frem. For mere end 55 år siden, omkring 1965, bevægede fotografen Teruyoshi Hayashida sig nemlig rundt på USAs Ivy League-universiteter som Yale, Princeton etc. og dokumenterede stilen blandt de studerende med sit kamera. Stilen var ubesværet, cool, afslappet og ikke mindst preppy (tænk oxford skjorter, slips, slacks, ternede shorts, crewnecks og penny loafers). Fotografens arbejde, kombineret med små noter og få længere tekster fra tre andre japanske Ivy-entusiaster, resulterede i 'Take Ivy'. En bog, der for længst har cementeret sig som en slags holy bible for alle, der elsker Ivy League-universet og stilen som prægede de universitetsstuderene i 60’ernes USA. 

 

 

Take Ivy er blevet kaldt 'a treasure of fashion insiders' af New York Times, og der hersker nok heller ingen tvivl om, at genudgivelsen af bogen på engelsk i 2011 har været en væsentlig katalysator for den bølge af neo-prep-stil, som er skyllet ind over modelandskabet af flere omgange det seneste årti. Her har de klassiske preppy-brands fået konkurrence af new comers som Aimé Leon Dore og Noah (for bare at nævne nogle få), der samtidig har taget det klassiske look til sig og trukket det i nye, spændende retninger.

 

 

For mig er 'Take Ivy' også noget helt specielt. Først og fremmest er den et unikt opslagsværk, der bliver ved med at give, hver gang vi søger ny inspiration i AN IVY-regi, men også når det kommer til min personlige garderobe. Og jeg tænker altid på, hvor enestående Ivy Leaguernes stil i virkeligheden var. Altså…. det er jo fuldstændig unikt, at du kan slå op i en bog fra 60’erne og finde billeder af outfits, du kunne iklæde dig 1:1 i 2021, og så stadig føle dig cool, velklædt og tidssvarende. Og det er altså uanset om de studerende var iklædt varsity jakker stylet med lyse jeans, hvide sokker og penny loafers, eller afslappede bomuldsjakkesæt og slips.

Der var på en eller anden måde en slags frihed og afslappethed over stilen, selvom den stadig bestod af dressed up elementer. Og det er præcis den vibe, vi også stræber efter hos AN IVY. For ja, man kan sagtens være velklædt og jonglere med elementer som slips, skjorter, penny loafers og blazere med guldknapper, uden at ligne en, der har prøvet lidt for hårdt.

 

  

Selvom 'Take Ivy' hovedsagligt består af billeder og små kommentarer til hvert look/fotografi, så indeholder den også en række skrevne afsnit. Og det er en guldgrube, der blandt andet tæller en fremragende oversigt over den komplette Ivy-garderobe (den vender vi tilbage til en anden gang), men også Yales dresscode i 60’erne. Og den inkluderer et sæt af evigtgyldige regler, som er mindst ligeså aktuelle i dag, som de var for 60 år siden. Jeg har derfor samlet fem af mine favoritter, og kommenteret på, hvorfor de er vigtige og stadig aktuelle i garderoben lige nu. 

1. Recommended garments are as follows: pairs of cotton trousers in white, cream, and solid blue, respectively. Other important items are striped, button-down shirts, a ski parka, penny loafers, and sneakers

Uanset om årstallet er 1965 eller 2021, så indkapsler ovenstående punkt størstedelen af hjørnestenene, hvis du vil opbygge en preppy garderobe – og det er uanset hvilken vej tendenserne blæser i modebilledet. For med elementer som lyse og navy bukser i bomuld med et semiløst fit, stribede button-down skjorter, penny loafers og et par klassiske, hvide kanvas-sneakers som Chuck 70s, så kommer du meget langt – især hvis også du tilføjer en navy bomuldsblazer (eventuelt med guldknapper) og et par gode slips med regiment striber til din garderobe. As simple as it gets.

2. A tie can be colorful, but select basic designs such as classic prints or regimental stripes

Vores designfilosofi hos AN IVY er langt hen ad vejen opbygget omkring netop dette budskab.  For selvom det er oplagt at bruge slipset som et statement item, hvor man skruer ekstra meget op for farver og mønstre, så bliver det ikke mere stilsikkert end med et regiment stribet eller paisley-printet slips om halsen i klassiske farvekombinationer som navy, sort, grøn og burgundy. Byg derfor din slipsesamling op om netop disse klassiske styles, men vær samtidig ikke bange for at have et par statement slips i mere farverige udgaver liggende til særlige begivenheder.

 

 

3. A black, and therefore versatile, knit tie is essential

Egentligt taler dette punkt sit eget tydelige sprog. Det strikkede slips i sort kan kombineres med alle jakker og jakkesæt, uanset om det er navy, sort, gråt, beige eller noget helt femte. Og det kan tilmed også styles så tilpas op og ned, at det kan bruges til nærmest samtlige lejligheder. Har du ikke allerede et i garderoben, så kan du finde det HER.

4. Unless it is extremely cold, a pale beige coat should be enough to get through most seasons

Investerer du i en god frakke i beige, kommer du meget langt. Og ja, den kan følge dig i mange år. Skulle jeg barbere min egen garderobe ned til kun at bestå af én frakke, så ville valget blive en klassisk cotton coat fra Burberry. Med undtagelse af de allerkoldeste vinterdage, så fungerer den hele året rundt. Og du kan style den med alt fra det navy hopsack suit med slips til sweatpants og strik på afslappede søndage. Du kan utvivlsomt finde gode fortolkninger af frakken hos nærmest alle dine favoritbrands, men før du går på udkig hos dem, er min klare anbefaling, at du browser efter en vintage Burberry-version på en secondhand platform som Vestiarie. Her kan du finde de smukkeste og mest autentiske af slagsen – endda til gode priser!

5. You can go anywhere with a pair of penny loafers. An additional pair of loafers in plain tow or with wingtips will also prove useful. In addition to a staple pair in black, try to add pairs in brown and tan 

Fra den mest essentielle frakke i garderoben til de mest essentielle sko. For penny loafers er indbegrebet af Ivy-looket. Og som Yale så rigtigt pointerede, så er især den sorte version enormt alsidig. Det vil du også kunne se, hvis du kigger på billederne fra bogen. Dengang blev skoene brugt med både jakkesæt, men også shorts og hvide bomuldstrømper. Og du kan gøre det samme i dag! Penny loafers er årets sko. Trust me. 

Er du på udkig efter en bog til sofabordet derhjemme, så er anbefalingen om ’Take Ivy’ altså hermed givet videre. Vi jagter i øvrigt stadig en original kopi af bogen. Men de skulle eftersigende stå til mere end 2000 dollars lige nu.

Læs også: Sergei Sviatchenko skaber æstetiske overraskelser på tværs af genrer