Mød AN IVY-fotografen Daniel Overbeck

Som 21-årig besluttede han sig for at satse alt på at gøre sin passion for fotografi til sin levevej. Og nu, to år senere, tæller porteføljen af samarbejdspartnere allerede prominente brands som Mercedes, booking.com, National Geographic mfl., mens følgertallet på Instagram i skrivende stund har ramt 63.000. Mød fotografen Daniel Overbeck aka. The Newborn, som også er en fast del af AN IVYs fototeam. 

Interview: Alexander Gram

Fotografen Daniel Overbeck (Foto: Alexander Gram)

D et er efterhånden et par år siden, jeg stødte på Daniel Overbeck – eller The Newborn, som han hedder på Instagram – for første gang. Fra første profilbesøg blev jeg draget af hans unikke landskabsfotografier fra hans mange rejser rundt i verden, der altid fik mig til at drømme mig afsted mod de selvsamme eventyrlige destinationer. Det blev hurtigt til et follow, men udviklede sig endnu hurtigere til en kop kaffe, et venskab og senere et samarbejde, der i dag gør Daniel til en fast del af det team af fotografer, vi har tilknyttet AN IVY.

Men det er ikke bare min fascination for Daniels æstetik og fotografi, som jeg har været inspireret af de seneste år. Også hans gåpåmod, iværksætterånd samt transformation fra rendyrket landskabsfotograf til nu at være livsstilsfotograf, der også arbejder med kunder som Mercedes, Fjällräven, Audi, National Geographic, Troelstrup, Booking.com m.fl. har inspireret mig. Derfor inviterede jeg Daniel et smut forbi vores showroom på Nansensgade til en kaffe og en snak om at sætte alt på ét bræt og turde springe ud i det man virkelig brænder for.

Hvornår vidste du, at det var fotografi, som du virkelig brændte for?

Jeg tror, at det startede i gymnasiet. Her fandt jeg ud af, at det virkelig var fedt at dokumentere alle facetter af livet med min telefon. Jeg tog seriøst billeder af alt – når vi drak øl, skatede og meget mere. Det gik hurtigt op for mig, at jeg elsker at dokumentere de små begivenheder i hverdagen. Derfra voksede min interesse, og jeg besluttede mig for at købe et kamera.

For mig er det en kunst, at man som fotograf kan dokumentere de små øjeblikke – og få noget stort ud af dem. Man bliver lidt som en levende netflix serie, hvis man kan formå at fortælle en historie med sine billeder.

Du har rejst rigtig meget som fotograf, og det var særligt måden du dokumenterede verden på, som fascinerede mig, da jeg besøgte din Instagram profil første gang. Men er der en særlig tur, som har defineret dig som fotograf?

Der er klart én tur, som har defineret mig og mine valg. Det var en tur til Færøerne. Her besluttede jeg mig for at sige mit daværende job op og satse fuldt ud på at skabe en karriere som fotograf. Der er noget helt unikt ved at være on the road og leve en dag ad gangen – og opleve verden på den måde. Men det var også her, at det gik op for mig, at folk virkelig så, at jeg skabte værdi for deres brands gennem mit fotografi. Det var et kæmpe skulderklap.

Hvor mange rejsedestinationer har du besøgt det seneste år, og hvorfor er det vigtigt at rejse for dig?

Jeg har besøgt New Zealand, Marokko, Færøerne, Island, Tyskland, Schweiz, Østrig, Frankrig, Norge, Sverige og jeg kunne blive ved. Jeg er specielt fascineret af Norden, fordi jeg elsker den nordiske fornemmelse. Den rå natur og det kolde vejr. Jeg vil udfordres på mine ture, så man skal gøre sig fortjent til det gode billede. Som når man vandrer op ad et bjerg i snestorm i jagten på et smukt vandfald.

At rejse tvinger mig også ud af min comfort zone, og det inspirerer mig med nye perspektiver. På de ture finder jeg min inspiration. 

Hvordan vil du beskrive din stil rent fotomæssigt?

Min stil som fotograf er meget rå. Jeg prøver aldrig at få noget til at se anderledes ud, end det virkelig gør. Derimod prøver jeg altid at fremhæve de elementer som jeg synes landskabet bærer mest præg af – og samtidig prøver jeg at mindske alt andet, således motivet står skarpt. Et godt eksempel er billedet af Nyhavn. Her har jeg fremhævet strukturen i isen, da det er et af de vigtigste elementer i billedet.

En vintermorgen i Nyhavn (Foto: Daniel Overbeck)

Har du et yndlingsbillede af alle dem, som du har taget? 

Det er svært for mig at vælge ét ud af alle de tusinde billeder, jeg har taget. Men billedet af gletsjeren fra Island (se herunder) betyder meget for mig. Det er oplevelsen bag billedet, som gør udslaget. Jeg fløj min drone op og havde et billede i mit hoved. Jeg vidste dog, at jeg skulle flyve langt væk for at komme tæt nok på til at man kunne se strukturen i gletsjeren. Flere gange under flyvningen var min drone ved at crashe. Det regnede, det blæste og det var ikke ligefrem det bedste vejr til droneflyvning. Det hele endte heldigvis godt og billedet blev lige som jeg havde håbet!

Et andet billede, som betyder meget for mig, er billedet af Nyhavn en vintermorgen (se ovenfor), hvor kanalerne frøs til is. Jeg har aldrig set det syn før, og billedet betyder enormt meget for mig. Det er på en måde lidt historisk. 

Gletsjer på Island (Foto: Daniel Overbeck)

Din Instagram har i skrivende stund 63.000 følgere og har spillet en væsentlig rolle for din karriere. Men hvad vil du gerne kommunikere med din Instagram profil?

Jeg vil gerne kommunikere, at livet er meget mere end det umiddelbare. Jeg vil også gerne inspirere folk til at forfølge deres drømme. Jeg går selvfølgelig sygt meget op i æstetik, og det var det, der startede det hele på min Instagram. Men jeg har også en passion for, at det jeg laver gør skal gøre en forskel for nogen. De skal inspireres og motiveres til at give den gas med deres eget liv og drømme. Det lyder måske næsten for kliché, men det er virkelig sådan jeg har det.

Hvordan var det at kaste sig ud i en karriere som selvstændig, autodidakt fotograf? Og hvordan har din Instagram spillet en rolle i det?

Det var en rimelig kort proces. Jeg gik all in. Jeg vidste, at jeg ville det her. Jeg er meget sort/hvid, og jeg giver alt, hvad jeg har, hvis jeg beslutter mig for noget. Derfor valgte jeg at sige mit job op, og at der ikke skulle være andet i livet en målet om at blive professionel fotograf. Det skulle lykkes.

Jeg mener, det værste, der kan ske, er, at det kan gå galt. Så hvorfor ikke bare give den fuld smadder? Jeg skulle føle, at jeg forfulgte min drøm hele tiden. Og sådan har jeg det stadig!  

Hvilke projekter har du gang i nu?

Lige nu har jeg selvfølgelig gang i en masse for jer, AN IVY, men ellers er det brands  som Mercedes, Troelstrup, Fjällräven, Audi, booking.com, National Geographic osv., som jeg arbejder for. Og ja, ellers tage mit bureau til det næste niveau. Jeg har også bevæget mig meget mere over i mode end førhen, hvor det primært var landskaber. Nu er det livsstil. Så det er en proces, hvor jeg hele tiden udvikler mig, blandt andet sammen med AN IVY-teamet. 

Derudover er jeg meget betaget af at dokumentere København, og det bruger jeg meget tid på. Hver gang jeg rejser, ser jeg kun overfladen af destinationerne. Men når jeg bor og arbejder i København finder man alle de gemte gader, kroge osv., når man tager sig tid til det. Det vil jeg anbefale andre at gøre også!

Hvad definerer en god fotograf i dine øjne?

Førhen handlede det meget om at tage det gode billede. Det gør det selvfølgelig stadig, men nu er det også fotografens ansvar at i endnu højere grad kende til, hvad billederne skal bruges til. Med Instagram er der billeder overalt, og der er mange om buddet, som er dygtige!. Så man skal kunne give sine samarbejdspartnere endnu mere værdi!

Har du på falderebet nogle tips til ham eller hende, der gerne vil blive lidt bedre til at tage fotos?

Hvis du "bare" vil tage dine iPhone billeder til next level, så er VSCO-appen en fed måde at få lidt mere ud af sine billeder på. Men derudover handler det om at udfordre sig selv og tage billeder af noget, man ikke har taget billeder af før – som da jeg gik fra rendyrket landskab til livsstil og mode. Det gør dig til en bedre fotograf hver gang.

Følg Daniel på Instagram HER

Læs også: Eksperten Kristian Brandt deler sine tre bedste tips til vintageshopping

Relevante produkter