AN IVY ADVICE #5: Din skrædder kender dig bedre end nogen algoritme

I femte Advice anpriser vi den betalige luksus et rutinepræget besøg hos en fast skrædder er. Vi forklarer, hvorfor snittet mellem at ligne en gammel dreng og en ung mand findes hos den kyndige skrædder, og hvorfor du skal holde dig til den gamle skole.

Ord: Jeppe Bentzen 

D er findes enkelte allemandsejede tommelfingerregler der aldrig vender nedad, men holder uagtet hvad vind, vejr og virtuel intelligens truer med: Ved førstegangshåndtryk hilser du med både for- og efternavn. Og kender du din satirehistorie, ved du at grænsen for hvornår du er real hiphopper, går ved indgangen til Burger King. Den skal du selvsagt ikke betræde. Lad følgende læresætning tjene som vores AN IVYs bidrag til listen: Snittet mellem at ligne en gammel dreng og en ung mand findes hos den kyndige skrædder.

AN IVY Advice råder dig til at alliere dig med en fast skrædder og gøre det til en rutine at besøge ham på din vej hjem fra tøjbutikken. Skjorter, jakker og navnlig bukser købt i metervarer sidder aldrig helt som var det håndsyet efter dine mål, men efter et besøg hos en håndværker med nål og tråd kommer du et markant skridt tættere på. Betragt det som en langvarig tjeneste, der tjener sig selv ind øjeblikkeligt. Tiøren falder, når du først har gjort det til en vane, og du vænner dig næppe dig af med den igen.

Klæder må gerne være behagelige, men ikke afslappende at bære. De skal sidde til. Skrædderen strammer op, hvor det er nødvendigt. Lige der, hvor snittet mellem at klæde sig som en gammel dreng og en ung mand går. Du kan ikke løbe i loafers - og det er meningen. De indgyder til umage: Hvad der ikke står under sålen er, at den diskrete hæl også løfter hagen. Et besøg hos skrædderen har samme effekt.

Tippet herfra er at gå efter en skrædder af den gamle skole; jo ældre og jo mere håndholdt desto bedre. Særligt hvis der er tale om et sæt syet fra bunden! Desværre er beskrivelsen ”skræddersyet” jo gået viralt og kapret af algoritme-aktivisterne. Der er ikke det pakketilbud, den løsning, den online-service, der ikke er skræddersyet eller, når det for alvor går på stylter, er customized til heldige dig.

Det gælder også afdelingen for herreklæder, der kan syes online efter indtastede mål - men det er ikke noget for dig. Lad dig ikke forblænde af digitale lappeløsninger i skrigfarver: Kunsten at skræddersy kommer – åbenlyst - fra fingerferme skræddere fra en sort/hvid tid. Og ligesom med en frisør har du brug for en, der lærer dig at kende over tid og ved, hvordan du foretrækker dine mål.

Læs også: Mød manden bag AN IVY Advice: "Man tager fejl, hvis man tror, at slipsets elegance slutter med knuden"