AN IVY ADVICE #2: Litteraturens helte hjælper kun dem, de har mødt

Der er ingen grund til at gemme pointen i ADVICE #02 væk. Den skal frem i lyset: Læs bøger. I Advice #02 understreger vi, hvorfor litterære vaner er vigtige, og guider til, hvordan du finder rundt i en støvet verden – det indebærer bl.a. at bruge din bibliotekar som en barista.

Ord: Jeppe Bentzen 

M ed flaget blafrende i vinden, sænker denne skribent skuldrende og uddyber – for han, jeg, ved jo godt, at løftede pegefingre ingen veje fører. Til Rom, jo, faktisk, hvis du læser artiklen til ende

 

Du gør klogt i at vænne dig til hyppig læsning. Ikke kun AN IVY POST, Euroman, Fantastic Man og hvad har vi, men skønlitteratur af den ældste, mest støvede, tunge, upraktiske slags. Der er en grund til, at det er besværligt. Du får det skønt, ikke bare undervejs, men også bagefter. Det ligger i navnet, ikke? Al forskning på området viser, at du øger din empati, verdensforståelse, sproglige sans, læsefærdigheder og forståelse af, hvad i alverden der foregår rundt om dig, med et kapitel eller to om ugen. Der er en grund til, de største erhvervsledere klæder om til læseheste efter lukketid.

AN IVY tilråder alle at gøre litterære helte til deres gode bekendte. Internettet bugner af Books you HAVE TO READ before you die, men for den uvante læser kan der være noget trygt i at begyndte med det genkendelige: De raske danske drenge Jørgen Stein, Niels Lyhne og Peter Sidenius (Lykke-Per blandt venner) er fiktive, men virkelig erfarne gutter, der generøst deler ud af anskuelser og betragtninger til dem, der har tid og lyst. Betragt dem som venner, du kan møde i mørket, med en viden, du kan suge til dig kvit og frit. Man kan, bogstaveligt talt, bane sig vej gennem mange situationer med et gratis bibliotekskort.

Vi forstår, hvis du er rådvild. Hvor begynder man? Gå til din lokale bibliotekar og betragt vedkommende som din barista: Fortæl om din smag, hvad du har smag før, hvad du ikke bryder dig om, hvor sødt, syrligt eller mørkt, du foretrækker det. Bibliotekaren er der kun for at vejlede og klæde dig åndeligt på. Ja, det lyder mistænksomt, men den er god nok. Vores foretrukne pejlemærke: Gå efter de værker, der har bestået den sværeste af alle udfordringer: Tiden.

Et litterært citat til at runde af med: Da AN IVY's udsendte (bare mig) var i Rom denne sommer, faldt han over et lille uafhængigt bogmagasin nær Piazza Navona (I ved – placeret i sidegaden, målrettet de lokale, men holdt i live af turisterne, alle er glade) og købte to værker.

 

Hold fast et øjeblik, jeg gør et kort hold og indskyder hvilke: The Invention of Ana af unge Mikkel Rosengaard, der af New York Times fik en uventet skammel at stå på med sin debut og en elegant samling af Robin Waterfield med et overblik over de vigtigste litterære oldgræske myter om guder, nymfer og andre, der aldrig fandtes, men har sat store aftryk. Lidt til gården, lidt til gaden.  

Tilbage på sporet: Jeg faldt over og købte en nabyblå mulepose (til at bære de nyindkøbte kapitler og komplementere et i forvejen elegant look) med bogmagasinets logo og, på bagsiden, et citat af forfatteren David Foster-Wallace: "I do things like get in a taxi and say, "The library, and step on it”. Så hastigt behøver I ikke – bøgerne er tålmodige og det samme er vi – men afsted, det skal I.

Læs også: AN IVY ADVICE #01: UMAGE ER EN DYD, DER IKKE GÅR AF MODE