AN IVY ADVICE #04: Få dig et hjem på farten

I det fjerde Advice argumenterer AN IVY for at du finder dig en stamkaffebar, gør den til dit eget hjem på farten og værner om relationen. Læs med og få svaret på, hvorfor det handler om mere end kaffe og hurtig betjening.

Ord: Jeppe Bentzen 

Ord: Jeppe Bentzen 

Ord: Jeppe Bentzen 

M orgenkaffen kommer først, men ikke alene.

Vi har kaffen, der venter i pausen mellem to møder. Kaffen, der runder en flot middag af. Kaffen, der kalder sig instant og nydes mere af gavn end af navn. Kaffen på første date, der helst skal nå at blive kold, hvis alt går vel. Kaffen - formentlig en espresso doppio til 1 euro - i baren på en støjende sydeuropæisk beværtning, med noter af mafia og et bundfald, der kræver tandstikker. Så er der kaffen mellem forelæsninger, kaffen du trækker i en automat og fortryder, og kaffen du henter i kantinen rutinemæssigt uden at vide hvorfor.

Men bedst af alle er kaffen i din stamkaffebar.

Det fjerde Advice i rækken understreger en pointe der lige så vel kan kaldes en dyd: Den er hverken original eller revolutionerende, men eviggyldig og universel. Få dig en stamkaffebar og værn om den. Det bliver du glad for. 

Opbygger du en relation til et sted du godt kan lide, vil du opleve et gensidigt tillidsforhold der rækker længere end din mulighed for at bede om ”det sædvanlige, tak”.

Jeppe Bentzen, Foto: Victor Jones

Har du læst Advice #03 – og det antager vi at du har – har du allerede fundet dig en uniform, du kan trække i, når det blæser dig om ørene. Samme kvalitative udbytte har en stamkaffebar. Det er muligt at der er varmt og lyst på alle caféer, men det er ikke det samme som at træde ind over dørtrinnet der, hvor du bliver genkendt, før du har sat sig. Har du en dårlig dag, går du jo heller ikke hen og krammer en tilfældig person på gaden.

Det handler om at føle sig veltilpas. Ikke afslappet på den magelige sweatpants-måde, naturligvis ikke, men veltilpas, hvor du kan konversere eller trække dig tilbage efter behov, et sted, hvor du ikke skal spørge, hvor stikkontakten eller toilettet er, eller om der er havremælk på menuen (Uagtet om der er, skal du ikke bestille det. Det er ikke noget for dig). Stambaren indbyder til at fokusere på det, der er vigtigt, om det så er samtalen med de øvrige stamgæster, avislæsning, idéudtømning på tastaturet eller noget fjerde.

Med dit hjem i den ene ende og din arbejdsplads eller uddannelsessted i den anden, skulle stambaren gerne ligge i det bløde punkt i midten. Et stykke af hjem på farten. Det kræver selvfølgelig en portion loyalitet og konsistent genkomst at nå dertil, for ikke at tale om en vis anstændig opførsel. Der findes mange måder at vise taknemmelighed og give drikkepenge på, det behøver ikke være monetært hver gang. Man kommer langt på høflighed og smalltalk. Men vogt dig, hvis du nogensinde træder over stregen og beder om at få din dobbelte espresso før en anden eller råber din bestilling i døråbningen. Er du en hyppig gæst og har du været der nok gange, kommer den af sig selv.

AN IVY har stamcaféer i både København og Aarhus, Odense sågar, men vi siger ikke hvilke. Caféerne har hver deres liv, atmosfære og skæve kendetegn. Indretningen, musikken, interiøret. Hvor insisterende medarbejderne er. Lysniveauet. Der er ingen formel for, hvad der er bedst. Du skal selv ud og mærke efter. Af samme grund tilråder vi, at din stambar er et sted, du fortrinsvis kommer solo og gør stedet til dit eget.

Læs også: Sådan finder du den gode julegave
Læs også: AN IVY ADVICE #3: Har du ikke en uniform endnu? 

Relevante produkter