AN IVY ADVICE #01: Umage er en dyd, der ikke går af mode

I dette første Advice kredser vi - med hjælp fra Knud Romer og Gay Talese - om en af de dyder, vi sætter størst pris på: Umagen. En velmenende ode til dét at gøre sig umage i de vigtigste hverdagssituationer - og et skrækindjagende eksempel på konsekvensen af at sjuske. Det er ikke raketvidenskab at regne ud, hvorfor, men i praksis udfordrende at regne ud hvordan. Vi råder dig til at yde dit bedste.

Ord: Jeppe Bentzen 

 

I en verden i opbrud er standhaftige holdepunkter værd at samle på. Vaner. Ritualer. Traditioner. Og, selvfølgelig, tidsløse dyder. Dyder er i 2019 ofte reduceret til noget gammelt, man fandt på og værnede om engang. Det samme kan siges om en vis beklædningsgenstand: I tidernes morgen bandt man et slips om de dengang knappeløse skjorter for at holde dem samlet; en praktisk udfordring, civilisationen har udviklet sig ud af, hvorfor slipsets praktiske funktion i teorien er opløst. Nu bærer vi det con amore. Det samme gælder flere af de klassiske dyder, du måske har hørt din bedstefar omtale med et suk.

.

Men umagen, venner. Umagen er en dyd, der ikke går af mode. Tålmodighedens nybarberede fætter, der kan være tung at danse med, men som altid får rabat i baren. AN IVY råder dig til at reflektere over, hvad der er din umage værd, og prioritere det over trivialiteter. Det kræver nedprioriteringer af andet, en slags oprydning i livet, og det er kun sundt. Vores umage kan findes i indeværende webshop. Vi knokler, tænker, holder pauser, diskuterer, venter og finpudser, til vi er stolte af resultatet. Det bilder vi os ind, at man både kan se, føle og mærke.

Vores skribent, Jeppe Bentzen, der løbende vil dele velmenende, inspirerende og vigtige råd, forslag og idéer, der følger de store linjer i AN IVY-universet.

Forfatteren Knud Romer, der brugte 12 år på den svære 2’er, har fortalt at man skriver en god bog ved at redigere en dårlig. Umage tager tid, dedikation og knofedt, men er tilfredsstillelsen værd. Har du dit forarbejde i orden, står du bedre rustet til at håndtere situationen, inden den håndterer dig. Den dag, du gør dig skyldig i det modsatte, og trækker i en forvasket t-shirt på en varm dag i Central Park i New York City og render ind i Gay Talese, som – i en alder af 87 - er stædigt iklædt et hørjakkesæt i armygrøn og stråhat, og tilfældigvis har tid til en sludder med dig, den dag, venner, den dag fortryder I at afvige fra umagen. Historien bygger på bitter erfaring.

Læs også: Sergei Sviatchenko fejrer 10-års jubilæum med Close Up And Private